Biografie

Onlangs presenteerden Faberyayo, Sef en SpaceKees, oftewel de Ski Leraar Bruin Money Gang (SLBMG), hun Ski or Die-mixtape tijdens de tiende editie van Appelsap. Wat met Ski Leraar Bruin I (Top Notch Extravaganza Vol.4 – 2009) wellicht als een geintje begon, kreeg al spoedig een vervolg (“skiquel”) in de vorm van – hoe toepasselijk – Ski Leraar Bruin II en III (Faberyayo’s Het Grote Gedoe). Nu is er dus Ski or Die; een veertien nummers tellende lawine vol flauwe après ski-crunk en jäger-anthems voor een ijskoud feestje.

Met een overduidelijk op de labels No Limit en Ca$h Money geïnspireerd hoesje – ook Young Jeezy’s sneeuwpoppen-gimmick dringt zich op – maakt SLBMG met Ski or Die duidelijk waar het voor staat: bombastische dirty south-swag met een Oostenrijks sausje en een forse korrel zout. Hoe dat klinkt? Even afschuwelijk als vermakelijk.

De instrumentaties zijn redelijk rechtdoorzee en lijken veelal afgekeken van de Waka Flocka Flames en de Gucci Manes die de rapwereld rijk is. Wellicht laat SLBMG’s sound zich het best typeren als “Mannie Fresh meets Heatmakerz (The Diplomats)”. Dat wil zeggen: zware bassen, een monumentaal loopje en een immer tikkende hi-hat. Producer Young Felix gooit er zo af een toe een oud-Hollandse sample tegenaan (White Boy Wasted met Vic Crezee), chopt wat soundbites en speelt guitig met de terugspoelknop. De meeste instrumentaties zijn authentiek, al is voor de door FS Green geproduceerde track Leer om te Skieën (met Sjaak) dankbaar gebruikgemaakt van Cali Swag Districts Teach Me How to Dougie.

Het daadwerkelijke vermaak zit ‘m echter in het tekstuele geschut van ‘Ski-Unit’. Hoewel Faberyayo en Sef iets beter op elkaar lijken ingespeeld dan als met Kees, zijn alle drie de rappers continu en consequent loyaal aan het thema van de tape. Zo wordt gedurende de hele tape geen enkele keer afgeweken van het ski/wintersport-idee, al wordt het concept veelvuldig uitgerekt. Illustrerende frase is wellicht Sefs après ski-interpretatie van het eerder genoemde Teach Me How to Dougie: “Ik heb de tattoo van een sneeuwvlok onder me oog//Want de piste is gemurderd, hartstikke dood//Skibox en sneeuwkettingen op de Phantom//SLB Swag District, dit is the anthem.” Tel daar de nodige verwijzingen naar Veuve Clicquot en Jägermeister (“Spilling Jäger for the fallen soldiers” – Skie up Hoes Down) bij op, en je hebt een idee van wat de heren zoal jodelen.

In dit jodelen worden zij overigens bijgestaan door onder meer Sjaak, Vespa Virgil, Vic Crezee en Nouveau Riche’ Polska. Laatste twee zijn samen te horen op het opbeurende Wauwzers, waar de rappers à la Rick Ross verhalen over hun snelle levensstijl: “Stuntin’ als een jonge Henny Huisman//Kijkcijferkanon niemand haalt me van de buis man!” (Faberyayo)

Al met al is Ski or Die een zeer vermakelijke tape geworden. Toegegeven, met het meer ‘serieuzere’ rapwerk heeft het weinig te maken en ja, veertien nummers is wellicht ietwat veel voor een gimmick. Maar neem je deze tape met een even grote knipoog als de makers zelf, dan is deze ook voor jou weggelegd.

Bron: http://www.hiphopleeft.nl/s/3557-slbmg-ski-or-die

Discografie

Ski or Die (2011)

Overige tracks

2012
100.000% [prod. Yung Felix] (4:08) – SLBMG ft. HydroBoyz, Vic Crezée
Kentucky & Kahlua [prod. SirOJ] (03:55) – Dio ft. SLBMG

error: